Νέα μητέρα και εργασία: η περιπλοκότητα των ρόλων


Από την Αγγελική Χούγια, Μ.Α.

Ψυχολόγο, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

 

Κατά πολλούς, η μητρότητα θεωρείται η ολοκληρωμένη έκφραση της γυναίκας. Η μητρότητα είναι μια ιδιαιτέρως σύνθετη διαδικασία που επηρεάζει τη γυναίκα σε πολλαπλά επίπεδα: τη σχέση της με το σώμα της, τη σχέση της με τα συναισθήματά της, τη σχέση της τόσο με τον σύντροφο της όσο και με το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και όλα αυτά περνούν από έντονο, και απαραίτητο πολλές φορές, επαναπροσδιορισμό.

Ηρθε η ώρα για την ένταξη ενός νέου, πρωτόγνωρου, και πολλές φορές ιδιαιτέρως στρεσογόνου ρόλου, όπως είναι αυτός της μητρότητας. Οι ρόλοι της γυναίκας είναι συνήθως αυτοί της κόρης, της αδελφής, της συντρόφου, της φίλης, της νύφης, της εργαζόμενης για να προστεθεί κάποια στιγμή και εκείνος της μητέρας.

Ας εστιαστούμε στον ρόλο και τη ζωή της νέας μητέρας και  εργαζόμενης, ταυτόχρονα. Παρά τις απαιτητικές συνθήκες εργασίας, πολλές σημερινές γυναίκες επενδύουν χρόνο, χρήμα, κόπο, προσπάθεια και ενέργεια τόσο στην εργασία τους όσο και στην καριέρα τους καθώς μέσα από αυτά προσδιορίζονται σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.  Αυτό σημαίνει ότι η εργασία και η καριέρα προσδίδουν στη σημερινή γυναίκα ανεξαρτησία, σημαντικότητα, αυτοπεποίθηση κ.α. Αλήθεια όμως είναι ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν τη συμμετοχή της στην ενεργό επαγγελματική δράση για να συνεισφέρει με αυτόν τον τρόπο στον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εύλογη είναι και η επιθυμία έλευσης ενός παιδιού. Οι ρόλοι ειδικά της μητρότητας και της εργαζόμενης συγκρούονται έντονα, ειδικά στην αρχή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό η νέα μητέρα, αρχικώς, να αισθανθεί καταιγισμό έντονων συναισθημάτων όπως τύψεις, εκνευρισμό και έντονο στρες όταν αναγκάζεται να «εγκαταλείψει» το μωρό της για να πάει στη δουλειά της. Σε αυτή τη φάση αισθάνεται ότι πρέπει να δοθεί ολοκληρωτικά στον νέο της ρόλο και στα νέα της καθήκοντα. Αυτό πολλές φορές όμως την παρασύρει σε κάποιες υπερβολές. Για παράδειγμα, γίνεται υπερπροστατευτική, δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλον για να περιποιηθεί το μονάκριβό της, εγκαταλείπει τον εαυτό της και τον σύντροφό της, χάνει τον ύπνο της και από κούραση αλλά και από αγωνία. Και κάπου εκεί, χρειάζεται να γυρίσει στην δουλειά της, πολλές φορές χωρίς να είναι πραγματική επιλογή και αρχίζει και αισθάνεται ότι η εργασία της τής στερεί τη μητρότητα.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να τονίσουμε εδώ ότι τόσο η μητρότητα όσο και η εργασία  καλύπτουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και ότι πολλές φορές η συνύπαρξη αυτών των ρόλων βοηθά τελικά τόσο στην καλύτερή της ισορροπία ως άτομο την ώρα που ο ένας ρόλος βοηθά στην καλύτερη υλοποίηση του άλλου! Το ότι θα χρειαστεί, για παράδειγμα, κάποια στιγμή να φύγει από το σπίτι, θα την «αναγκάσει» να μοιραστεί την φροντίδα του παιδιού της με άλλους ανθρώπους, κάτι που είναι τελικά καλό τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί της. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η εργασία βοηθά στην αίσθηση αποτελεσματικότητας, αξιοσύνης και αποδοτικότητας με μοναδικό τρόπο – σε όλα όσα, δηλαδή, αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για ένα άτομο. Ετσι, η νέα μητέρα θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει τους ρόλους της με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει να αντλήσει ικανοποίηση μέσα από αυτούς με τελείως διαφορετικό τρόπο, κάτι που θα οδηγήσει, μέσα από μια επώδυνη διαδικασία πολλές φορές, στην καλύτερη δική της ισορροπία σαν νέος ενήλικας.

Είναι ένα ταξίδι μοναδικό που καλό θα είναι να μην φοβηθεί να κάνει!

 

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com

 

 


Νέα μητέρα και εργασία: η περιπλοκότητα των ρόλων

Leave a Reply